Ewa Michalska

Odpowiedzi forum utworzone

Przeglądają 15 wpisy - 46 przez 60 (z 65 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • w odpowiedzi na: Jaki poziom saturacji?? #2363
    Ewa Michalska
    Keymaster

    A może uda się wyjść na Święta? :-)) Bądźcie dobrej myśli bo dobre myśli przyciągają dobre wydarzenia. A w naszym przypadku musimy myśleć pozytywnie, innej opcji NIE MA.

    Pozdrawiamy gorąco.

    w odpowiedzi na: Przepisy "na zdrowie" #2699
    Ewa Michalska
    Keymaster

    I żeby zapoczątkować temat chciałam Wam opowiedzieć o właściwościach KASZY JAGLANEJ. Bo właśnie zimą powinniśmy sobie i dzieciaczkom fundować smakowite i pożywne potrawy właśnie z tej kaszy.

    Podstawą pożywienia człowieka zgodnie z najnowszą piramidą żywienia powinny być produkty zbożowe.

    Zaczynamy więc od tej podstawy. O kaszach, makaronach napisano już wiele i wszyscy je znamy, choć nie doceniamy. Za najważniejszą uważam kaszę jaglaną obecnie mało znaną, a bardzo wartościową i dziś chcę przywrócić jej należyte miejsce na naszym stole.

    Kasza jaglana – kiedyś jeden z podstawowych produktów w domach naszych przodków, współcześnie stała się potrawą niemal egzotyczną. A szkoda, bo to najzdrowsza z kasz, znana od tysięcy lat. Kaszę jaglaną uzyskuje się z obłuszczonych ziaren prosa. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością, na bazarowych stoiskach, a nawet w marketach. Posiada mnóstwo zalet, jest lekkostrawna i odżywcza (100g – 346kcal). Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą zbawienny leczniczy wpływ na stawy i korzystnie wpływającą na wygląd skóry, paznokci i włosów.

    Krzem wpływa też na przemianę materii i ułatwia odchudzanie. Dzienne zapotrzebowanie człowieka na krzem wynosi ok. 5-20 mg, to niewiele, a i tak większość osób ma niedobór tego pierwiastka w organizmie. Przyczyna tkwi właśnie w niewłaściwej, zbyt “bogatej”, wysokobiałkowej diecie, składającej się z mięsa i jego przetworów, gdzie krzemu prawie nie ma, podobnie jak w rybach, drobiu, serach.

    Tymczasem krzem nie tylko zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, ale także utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiega odkładaniu w nich związków tłuszczowych. Krzem pełni tez funkcję w procesie mineralizacji kości, zapobiega ich odwapnianiu oraz przyspiesza regenerację po urazach.

    Kasza jaglana jest więc tanim, naturalnym, smacznym źródłem krzemu, ale też zawiera dużo witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, pirydoksyny. kwasu pantotenowego). Obfituje w lecytynę oraz substancje mineralne: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo. Zawiera witaminę E, – jeśli będzie dostatecznie często gościć na naszym stole, może być dość dobrym źródłem również i tej witaminy. Co ważne – kasza jaglana nie zawiera glutenu, a zatem nie uczula, jest najlepszą kaszą dla dzieci, zalecana jako pierwsza z kasz.. Możemy więc przyrządzać z niej potrawy dla całej rodziny!

    Według medycyny chińskiej kasza jaglana ma naturę neutralną, ocieplającą; polecana jest przy chorobach żołądka, przewodu pokarmowego, wątroby, trzustki, jelit i nerek. Jest zasadotwórcza, więc doskonała przy wzmacnianiu organizmu z chorobą nowotworową. Kasza jaglana wzmacnia osłabiony, wychłodzony organizm.

    Jest więc dostatecznie dużo powodów, by wprowadzić kaszę jaglaną na nasz stół.

    A oto kilka sposobów, jak to zrobić. Możemy ją przygotowywać, jako samodzielne danie lub dorzucać do krupniku, czy mieszać z innymi kaszami. Najprostsza zupa z kaszą jaglaną to: ugotowaną na sypko kaszę dodać do ciepłego mleka, lekko dosłodzić, lub posolić do smaku.

    Jak gotować kaszę jaglaną

    Zawsze zaczynamy od umycia ziaren, można to zrobić pod bieżącą wodą na drobnym sicie, albo płukać parę razy w naczyniu, a następnie odsączyć wodę. Tak przygotowaną kaszę wrzuca się na wrzątek, którego powinno być ponad dwa razy więcej niż kaszy, czyli na szklankę kaszy używamy 2,5 szklanki wody (można też zmieszać pół na pół mleko i wodę – zyskuje wtedy delikatniejszy smak), wrzątek lekko solimy i dodajemy tłuszcz, np. na taką ilość 1 czubatą łyżkę masła. Gotujemy na malutkim ogniu pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy co się dzieje – normalnie kasza wchłonie cały płyn i będzie już gotowa, jeśli jeszcze jest twardawa, to dalej możemy ją wstawić do piekarnika (może być w tym samym garnku i dobrze przykryta) na następne 20 minut, żeby doszła, można także taki garnek z gorącą kaszą owinąć dobrze w koc i odstawić na godzinę w ciepłym miejscu, powinna dojść do siebie. Jeśli mamy kuchnię elektryczną z płytą ceramiczną wówczas nie ma problemu, po wyłączeniu kasza “dojdzie” na ciepłej płycie.

    Godne polecenia przepisy:

    Energetyzująca zupa śniadaniowa

    Przepis pochodzi z książki Anny Ciesielskiej “Filozofia zdrowia”

    Jest to potrawa łatwa w przygotowaniu, a niezbędna w codziennym żywieniu, bez niej nie wypuszczam dzieci z domu. Przygotowuję ją szybko wieczorem, do rana pięknie dochodzi na ciepłej płycie kuchni.

    Na ok. 1,5 l wrzącej wody, wrzuć po kolei: szczyptę kurkumy, 3 łyżki kaszy jaglanej i 3 łyżki płatków owsianych, szczyptę imbiru, sól do smaku. Gotuj około 30 minut, a potem dodaj: łyżeczkę soku z cytryny lub utarte jabłko, wrzącą wodę (jeżeli trzeba), 5 orzechów włoskich pokrojonych, łyżeczkę rodzynek lub kilka daktyli czy fig. Gotuj 10 minut, potem dodaj: masło i miód do smaku. Jeśli gotujesz wieczorem – masło i miód dodaj rano po podgrzaniu zupy.

    Kasza jaglana z jabłkami

    Składniki: kasza jaglana, kilka jabłek, rodzynki, orzechy, miód, trochę soku z cytryny, ew. jogurt naturalny, cynamon, ew. kardamon.

    Jabłka obierz, pokrój w plasterki i duś w rondlu z dodatkiem odrobiny wody i masła przez 10 minut, następnie możesz dodać umyte i namoczone rodzynki i trochę kropli soku z cytryny, orzechy (np. włoskie, albo migdały). Posyp cynamonem, ewentualnie kardamonem i dodaj ugotowaną wcześniej kaszę. Zamieszaj i podawaj polane miodem, ew. posypane cukrem. Bardzo dobre też z jogurtem.

    W wersji trochę wolniejszej można to danie przygotować w piekarniku – ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym kaszę i podduszone jabłka z dodatkami, górna warstwa powinna być z kaszy, można ją polać śmietaną, zapiekać około 30 minut na małym ogniu. W tym wypadku używamy kaszy jeszcze nie w pełni ugotowanej, tylko po wstępnym, 20-minutowym gotowaniu.

    Kasza jaglana z warzywami

    Składniki: szklanka kaszy jaglanej, 2 papryki, mała cukinia, duża cebula, puszka kukurydzy, 3 łyżki oleju, 3 ząbki czosnku, sos sojowy, rozmaryn, sól, pieprz.

    Kaszę sparz i odsącz. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w paski. Umytą cukinię (jeśli młoda – ze skórką) pokrój w ćwierć plasterki, natomiast cebulę obierz i posiekaj. Otwórz puszkę i odsącz ziarna kukurydzy. Rozgrzej na patelni część oleju i najpierw podsmaż samą cebulę, a gdy będzie złota, wsyp kaszę i jeszcze chwilę smaż razem. Kaszę z cebulą przełóż do rondla, zalej 2 szklankami wody, osól i upiecz ją w piekarniku (około 25 minut). Na reszcie oleju podsmaż posiekany czosnek, po czym dołóż cukinię i paprykę. Duś, nie podlewając wodą, aż warzywa staną się przezroczyste i miękkie, ale zachowają jędrność. Wówczas wymieszaj je z kukurydzą i kaszą, dopraw pieprzem, rozmarynem i sosem sojowym. Następnie przykryj i trzymaj na płytce około 8 minut. Podawaj na ciepło. To danie doskonale nadaje się do odgrzewania!

    Pomidorowa z kaszą jaglaną

    Składniki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej, 2 kostki rosołowe, łyżka masła, cebula, łyżka koncentratu pomidorowego, pół szklanki śmietany 12-proc., 3 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki, sól.

    Zacznij od wypłukania i odcedzenia kaszy, po czym zalej ją 3-4 szklankami wody, dodaj połowę masła. Wszystko osól i gotuj około 35 minut. Resztę masła stop w rondelku, zeszklij na nim posiekaną cebulę i wymieszaj ją z koncentratem. Teraz przez chwilę duś pod przykryciem, a następnie przełóż do garnka z zupą. Zupę dopraw kostkami rosołowymi i zagotuj. Na koniec dodaj śmietanę i posyp koperkiem. Zupa ta jest jeszcze smaczniejsza, gdy zamiast koncentratu użyjemy świeżych pomidorów (obranych ze skórki i pozbawionych nasion).

    Krupnik z kaszy jaglanej

    Składniki: 2/3 szklanki kaszy jaglanej, 6 szklanek rosołu drobiowego, 20 dag pieczarek, łyżka masła lub margaryny, upieczone udko kurczaka, 1-2 żółtka, 2 łyżki posiekanej zieleniny, pieprz, sól.

    Opłukaną kaszę zalej zimnym rosołem i gotuj około 50 minut na małym ogniu. Pieczarki umyj, osącz, pokrój na plasterki, po czym usmaż na maśle lub margarynie. Mięso z udka pokrój w kostkę i pod koniec gotowania wrzuć do zupy, dodaj pieczarki. Krupnik zagotuj i zdejmij z ognia. Zapraw go teraz rozmąconymi żółtkami, rozprowadzonymi przestudzoną zupą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Krupnik – już na talerzu – posyp przed podaniem zieleniną.

    Kasza jaglana z suszonymi śliwkami

    Składniki: szklanka kaszy jaglanej, 2 szklanki mleka, łyżeczka masła, 10 dag suszonych śliwek, kawałek suszonej skórki pomarańczowej, kieliszek białego wina, garść rodzynek, 2 łyżki cukru, cukier wanilinowy , sól.

    Sparzoną i odcedzoną kaszę wsyp na gotujące się z masłem mleko, zamieszaj, dodaj szczyptę soli i cukier wanilinowy. Gdy płyn wsiąknie, przykryj garnek i wstaw go do nagrzanego piekarnika. Umyte, zamoczone śliwki zalej wodą (3/4 szklanki), posłódź, dodaj skórkę pomarańczową i ugotuj je na wolnym ogniu. Przetrzyj przez sito. Do przecieru dodaj wino oraz namoczone i odcedzone rodzynki. Tą marmoladą polej ciepłą lub przestudzoną kaszę już na talerzykach.

    Na zdrowie :-)

    w odpowiedzi na: Najstarsze dzieci z HLHS #2673
    Ewa Michalska
    Keymaster

    Witaj Agnieszko, napisz też coś o Was. Po ilu jesteście etapach, gdzie się leczycie jak czujecie :-)

    w odpowiedzi na: Jak się mają wasze dzieciaczki? #1708
    Ewa Michalska
    Keymaster

    Aga my na katar smarujemy się zawsze wieczorem maścią Pulmex Baby, używamy oczywiście soli morskiej no i Antek śpi ubrany cieplutko ale w temp. do 19st.C. No i włączam wtedy Bio Gaję.

    w odpowiedzi na: Prestiżowa nagroda dla krakowskich kardiochirurgów !!! #2666
    Ewa Michalska
    Keymaster

    Dlatego musimy ich wspierać w tym co robią, bo robią to jak widać na światowym poziomie !

    w odpowiedzi na: Prestiżowa nagroda dla krakowskich kardiochirurgów !!! #2662
    Ewa Michalska
    Keymaster

    Ola wielkie dzięki :-)) BRAWO !!!

    Jeśli będziemy mieć dalej taką postawę i dobre chęci to naprawdę wierzę, że uda nam się pomóc i zobaczymy tego namacalne efekty. Cieszę się, że zaczęliśmy działać, to budujące :-)))

    w odpowiedzi na: Jaki poziom saturacji?? #2338
    Ewa Michalska
    Keymaster

    Nasz Antoś jest bladziutki, sinieją mu usteczka i czasami widzę że i paznokcie. Wydaje mi się, że teraz bardziej niż wcześniej. Nie wiem, może związane jest to z tym, że Antek, który w końcu nauczył się chodzić, chodzi teraz sporo, jest praktycznie stale w ruchu.

    Dzwoniłam do Krakowa, do dr Kordona. Spytali czy ładnie je, czy nie zauważyłam zmian w zachowaniu. Nie zauważyłam, bo je jak smok (waży 12kg – ma rok i 7 m-cy), jest pogodny i ruchliwy. Mam się więc nie martwić i zgłosić się w terminie na kontrolę.

    w odpowiedzi na: Jak się mają wasze dzieciaczki? #1686
    Ewa Michalska
    Keymaster

    Aniu tu masz namiary:

    Fundacja Serce Dziecka im. Diny Radziwiłłowej

    ul. Narbutta 27 lok. 1,

    02-536 Warszawa

    tel. (22) 848 07 60

    kom. 605 882 082

    w odpowiedzi na: Jak się mają wasze dzieciaczki? #1683
    Ewa Michalska
    Keymaster

    Aniu wiem, że Fundacja Serce Dziecka zbiera na takie właśnie cele, pomaga konkretnym dzieciom. Napisz proszę do mnie albo zadzwoń, mogę podjechać do Fundacji i o wszystko spytać.

    w odpowiedzi na: Gdzie operować; w Polsce czy za granicą? #2480
    Ewa Michalska
    Keymaster
    w odpowiedzi na: Jak się mają wasze dzieciaczki? #1635
    Ewa Michalska
    Keymaster

    Jak najbardziej zdrowa dieta czyli w wielkim skrócie to, co pisze Agnieszka: mograniczamy sól ile tylko można bo i tak jest jej już dużo w produktach spożywczych. Ograniczamy jak najbardziej cukier pamiętając przy tym o ząbkach naszych dzieci i jak ważne jest, żeby pilnować żeby były zdrowe. Każdy zepsuty ząbek to siedlisko bakterii niezwykle groźnych dla małych serduszek. Ja z Antkiem biegam do dentysty i kontrolujemy co 3 miesiące.

    My staramy się przyzwyczajać Antka od małego do jedzenia warzyw. Gotujemy mu na parze mięsko, ryby, brokuły, paprykę, kalafiora, buraczki itd i on to wcina. Nie solimy, pije tylko przegotowaną wodę i nie je praktycznie słodyczy. Nie ukrywam, że taki sposób żywienia Antka wymusza i na nas pewną dyscyplinę ale staramy się przestawić dla jego dobra. Nam też to wyjdzie na zdrowie :-). Mam też w pamięci słowa kardiologa, żeby nie ograniczać dziecku ruchu. Uprawianie sportu jest bardzo wskazane (oczywiście nie wyczynowo ani nie sportów siłowych).

    w odpowiedzi na: Enarenal i leki przeciwzakrzepowe #2381
    Ewa Michalska
    Keymaster

    Lek nazywa się dokładnie HEPARIN inaczej Heparyna i jest to lek przeciwzakrzepowy, silnie działający. Hamuje proces krzepnięcia krwi i działa jednocześnie przeciwzapalnie. Antek też miał poddawaną heparynę po operacji i myślę, że to standardowa procedura. Przygotuję dokładny opis tego leku. Podawany jest jakiś czas po operacji a potem odstawiany i zastępowany łagodniej działającą Aspiryną. Postaramy się dowiedzieć więcej o Heparynie i innym lekach podawanych tuż po operacji.

    w odpowiedzi na: No to się chwalmy :) #1821
    Ewa Michalska
    Keymaster

    Ola, Agnieszka a możecie opowiedzieć coś bliżej o tej szczepionce? Ja daję Antkowi w okresach osłabionej odporności Bio Gaję 2 razy dziennie po 10 kropelek i są efekty. Generalnie Antek poza gorączką, która go atakuje nagle i z reguły przy ząbkowaniu, nie choruje. Odpukać !!!

    w odpowiedzi na: Słownik leków #2318
    Ewa Michalska
    Keymaster

    Jak najbardziej odpowiednie miejsce i dziękuję, dodam ten opis do słownika bo akurat parę informacji nie miałam :-)

    w odpowiedzi na: Jakie stałe lekarstwa przyjmują Wasze dzidziuchy? #2187
    Ewa Michalska
    Keymaster

    Zadałam właśnie pytanie kardiochirurgowi odnośnie tej aspiryny bo mi to spokoju nie daje ;-) Czekam co mi odpisze.

Przeglądają 15 wpisy - 46 przez 60 (z 65 w sumie)